czwartek, 1 maja 2014

Chleb otrębowy

Zdrowy chleb z otrąb owsianych z dodatkiem otrąb gryczanych. Smaczny i szybki i przygotowaniu. Otręby pozytywnie wpływają na nasz organizm, zwierają wiele składników mineralnych oraz błonnik, który oczyszcza. Ja do chleba dodaję jeszcze siemię lniane, pestki dyni i słonecznika. Czasami również sezam czarny, czasami różne przyprawy- kombinacji jest mnóstwo. Polecam do stworzenia własnej kombinacji i eksperymentowania ze zdrowymi dodatkami. A tutaj przedstawię przepis podstawowy.

PRZEPIS

otręby owsiane 250g
mąka pełnoziarnista pszenna 250g
otręby gryczane 100g
maślanka 500g
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody


Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 15 min. Po tym czasie ponownie mieszamy, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody. Masę przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy ok 1 godziny w 180C.