środa, 30 kwietnia 2014

Steki z miecznika

Miecznik jest doskonałym źródłem niacyny, witamin z grupy B, biorących udział w uwalnianiu energii w komórkach organizmu.

Miecznik, cechy charakterystyczne:

Duża, drapieżna ryba o torpedowatym kształcie ciała. Górna szczęka przekształcona w długi wyrostek w kształcie miecza stanowiący 1/3 długości ciała ryby. Płetwa ogonowa rozwidlona w kształcie półksiężyca. Brak płetw brzusznych, a u dorosłych osobników również zębów i łusek. Największe włóczniki osiągają ponad 4 m długości przy ciężarze ponad 500 kg. Na skutek intensywnych połowów średnie rozmiary tych ryb znacznie się zmniejszyły.



PRZEPIS
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 steki z miecznika o łącznej wadze około 450 g

 
Wymieszać oliwę z czosnkiem i mieloną kolendrą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować mieszaniną steki miecznika z obu stron. Smażyć steki po 3–5 minut z każdej strony, żeby nie były surowe, ale wciąż lekko przezroczyste w środku. Przesmażony miecznik robi się suchy. Podajemy z warzywami.