piątek, 4 kwietnia 2014

Zapiekanka z amarantusa i czarnej soczewicy

Zarówno amarantus jak i soczewica są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Produkty takie są coraz częściej znane i wybierane przez wielu konsumentów- i dobrze. Warto poznawać nowe smaki i nowe produkty. Szczególnie iż są one bardzo wartościowe. Warto eksperymentować w kuchni wykorzystując nowe produkty. U mnie powstała zapiekana z ziaren amarantusa i czarnej soczewicy. Smak ciężko porównać do czegoś innego, trzeba spróbować :)

SKŁADNIKI
- 100 g ziaren amarantusa
- 100g czarnej soczewicy
- włoszczyzna
- czarnuszka
- sól, pieprz i ulubione zioła

Ugotować soczewicę i ziarna amarantusa do miękkości. Włoszczyznę obrać pokroić lub potarkować na dużych oczkach. Połączyć składniki: ugotowaną soczewicę i amarantus, dodać włoszczyznę, czarnuszkę, przyprawić dodatkowo do smaku. Przełożyć do formy i zapiekać ok 45 min. Podawać z warzywami gotowanymi na parze.