czwartek, 3 kwietnia 2014

Pyszna karpatka

Znana każdemu. Krem z karpatki przypomina mi dzieciństwo i wyjadanie go z miski kiedy to mama robiła karpatkę. Pyszna i słodka! :)

Składniki
ciasto:-
- 1 szkl. wody
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 jajek
krem:
- 1 l mleka 3,2%
- 1,5 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 1 zapach waniliowy
 Ciasto:
1. Wodę zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.
2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.
3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.
Krem:
1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.
Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Boję się upiec karpatkę, bo już parę razy ciasto ptysiowe zupełnie mi nie wyszło. Ta karpatka wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego Męża, ale jakoś się jeszcze na nie nie porwałam, zawsze jemy u Teściów. Muszę się przełamać i też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń