sobota, 5 kwietnia 2014

Buraczane babeczki z serem scamorza

Babeczki nie zawsze muszą być na słodko.Oto przykład na pyszne wytrawne babeczki. Idealne na II śniadanie. Można zabrać na uczelnię czy do pracy. Buraki w wypiekach sprawdzają się idealnie. POLECAM :)

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g sera wędzonego scamorza
  • 150 ml wody
  • 5 g (1 łyżeczka) soli
  • 2 łyżeczki oliwy lub masła
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 150 g buraków pieczony i potarkowanych na grubych oczkach
W misce wymieszać mąkę, sól, oliwę, ocet i wodę.  Do miski dodać pokrojony na kawałki ser. Wszystko wymieszać razem z drewnianą łyżką i do masy dodać buraki. Rozgrzać piekarnik do 200° C. Masę wyłożyć do silikonowych foremek i piec ok 30 min.