wtorek, 29 kwietnia 2014

Pieczona ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Szybkie w przygotowaniu, tanie i smaczne. Do tego obowiązkowo kefir lub zsiadłe mleko do picia i mamy obiad dla kilku osób. Jest to przepis nie wymagający żadnych zdolności kulinarnych- nawet ktoś kto kompletnie nic nie potrafi w kuchni- może przygotować to danie jako obiad dla całej rodziny :) Może nie jest to danie najbardziej dietetyczne ale na pewno smaczne. Polecam wybrać dobrej jakości kiełbasę, z dużą zawartością mięsa i bez konserwantów. Taka kiełbasa nie może być również tania- zwracajmy na to uwagę. A teraz zabieramy się za krojenie :)

PRZEPIS

1 kg ziemniaków
3 kiełbasy dobrej jakości
1 duża cebula
ewentualnie zioła i przyprawy do ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej drobną aby szybciej się upiekły. Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulkę w pióra. Wszystkie składniki wrzucamy do foliowego rękawa. Dodajemy ziół pasujących do ziemniaków. Odradzam już dodawanie soli- kiełbasa będzie wystarczająco słona a wytopiony z niej tłuszcz nada odpowiedniego smaku. Pieczemy ok 45 min w 180C z termoobiegiem. Podajemy z kefirem. Pasuję do tego również surówka z kiszonej kapusty.