środa, 2 kwietnia 2014

Pyszna i zdrowa zupa- bomba witaminy C dla wzmocnienia i pomocy przy biorącym mnie przeziębieniu :/ Wam również polecam bo jest nie tylko zdrowa ale zaskakująco smaczna. :)


Składniki 
  • 400 ml wody
  • 3 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • por
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek(u mnie oliwa z bazylią)
  • ulubione przyprawy
Przygotowanie:
 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pokrojone warzywa (paprykę skórką do góry). Pomidory posypujemy bazylią i tymiankiem i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 30-40 minut. Po wyjęciu blaszki czekamy aż warzywa ostygną. W tym czasie wstawiamy wodę, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodając pół łyżeczki oliwy z oliwek. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i wrzucamy wraz z pomidorami i zeszkloną cebulą do wrzącej wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotujemy przez około 20 minut, później blendujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.