poniedziałek, 31 marca 2014

FALE DUNAJU Z GRUSZKAMI

Dziś przepis na pyszne ciasto które koniecznie musicie wypróbować. Myślę, że dla niektórych jest napewno dobrze znane. Jednym słowem polecam! :)

Fale dunaju z gruszkami

Ciasto ucierane:
320 g mąki pszennej
150 g cukru
cukier wanilinowy
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
2 łyżki pełne ciemnego kakao

Masa budyniowa:
40 g budyniu w proszku o smaku waniliowym, bez cukru
500 ml mleka 3/2%
5- 6 łyżek cukru
250 g masła

5 dojrzałych, twardych gruszek
3 czubate łyżki wiórków kokosowych

 Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki,ułożyć obrane i pokrojone gruszki. Do reszty ciasta dodać kakao,wyłożyć na gruszki,piec w 190 st C około 50-60 min. Po upieczeniu wystudzić,na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Wykonanie kremu: 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem,budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną rozrobić z resztą zimnego mleka wlać do gotującego mleka i ugotować ,wystudzić. Masło utrzeć mikserem,dodając po łyżce zimnego budyniu,cały czas ucierać,na końcu dodać sok z cytryny. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz