niedziela, 27 kwietnia 2014

Dietetyczny domowy żółty ser

Pyszny i dietetyczny żółty ser. Jak to możliwe? Wystarczy troszkę czasu (niestety ser jest czasochłonny), jednak efekt jest wart pracy :) Jest pyszny i zdrowy, możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam!

Przepis zaczerpnięty stąd: http://gotuj.skutecznie.tv/2012/02/domowy-zolty-ser-smaczny-i-niskotluszczowy/

Składniki:
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 450-500g białego sera chudeg
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • przyprawy (opcjonalnie), ja nic już nie dodawałam
Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzewamy mleko do wrzenia.
  2. Ser rozgniatamy widelcem.
  3. Do gorącego mleka wrzucamy ser i mieszamy (dość często, żeby ser się nie spalił)  na małym ogniu przez 25-30 minut.
  4. Odcedzamy ser przez sito i pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Gdy wystygnie wrzucamy do metalowej miski lub rondelka i mieszamy dokładnie z solą, jajkiem i sodą.
  6. Do większego garnka wlewamy wodę i wstawiamy na ogień.
  7. Na większy garnek kładziemy miskę/mniejszy rondelek z serem (tzw. kąpiel wodna).
  8. Ciągle mieszamy na małym ogniu, aż konsystencja sera stanie się jednolita.
  9. Następnie przekładamy do pojemnika (ugniatamy do spodu) , a gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz