niedziela, 6 kwietnia 2014

Orkiszowe pierogi z kaszą gryczaną

Dietetyczne i pyszne domowe pierogi. Z wykorzystaniem zdrowej mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Farsz z kaszy gryczanej i twarogu. Pyszne połączenie. Całość z sosem warzywnym. Przygotowałam z podanych proporcji dużą ilość- część zjedzona a część zamrożona :) Polecam :)


SKŁADNIKI
ciasto:
350 g mąki orkiszowej
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek

farsz:
100 g(przed ugotowaniem) kaszy gryczanej
250 g twarogu
cebula
łyżka klarowanego masła
sól i pieprz

Zaczynamy od farszu. Ugotowaną kaszę łączymy z twarogiem i zeszkloną na łyżce masła cebulą. Doprawiamy do smaku.

Następnie przygotowujemy ciasto.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę, a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, które powinno być raczej luźne i miękkie. Przed rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać obficie mąką. Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje farszu. Zlepiamy w pierożki.
Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).