niedziela, 30 marca 2014

Pieczone kotlety z kaszy gryczanej

Pyszne zdrowe i wegetariańskie kotlety. Sycące i dietetyczne, możemy przygotować i zabrać na wynos jako lunch. Smakują równie pysznie na zimno. U mnie propozycja obiadowa z sosem pieczarkowym.

PRZEPIS

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 125 g twarogu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
 
  1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Przestudź.
  2. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. 
  3. Kaszę zmiel razem z twarogiem, dodaj ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy. 
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Z masy formuj kotleciki, i piecz w piekarniku w 180C przez ok 30 min.