niedziela, 8 grudnia 2013

Barszcz z pieczonych buraków

Przepis na pyszny lekkie barszczyk z pieczonych buraków. Kolejna potrawa, która pojawi się u mnie na święta. Pierwsza próba udana, więc barszczyk do powtórzenia ;) Przepis jest banalnie prosty i szybki więc zachęcam do spróbowania!

Przepis
Przygotowanie jest banalnie proste. Kilka buraków (u mnie 5 średnich) dokłanie myję i zawijam w folię aluminiową. Piekę w piekarniku w 180C do miękkości (ok godziny) w zależności od wielkości buraków. Gotuję bulion. Upieczone buraki obieram i kroję w drobną kostkę lub ścieram na tarce. Połowę wrzucam do bulionu i blenduję do jednolitej konsystencji. Dorzucam resztę buraków i przyprawiam do smaku. Pyszna zupka gotowa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz