sobota, 7 grudnia 2013

Żytnio-owsiane placki na słodko i słono

Dziś bardzo łatwy przepis na placki (w pierwszej wersji miały być naleśniki, ale ciasto zgęstniało i powstały placki). Do tego aby powstały naleśniki proponuję dodać ok pół szklanki więc wody niż w przepisie. Placki jadłam do obiadu z sosem pieczarkowym oraz na śniadanie z twarożkiem i owocami, w obu wersjach smakowały wyśmienicie :) zrobiłam dużą porcję, przechowałam w lodówce i w sam raz były na poranne pyszne śniadanko:)

PRZEPIS
200 g mąki żytniej i owsianej (u mnie mix)
2 szklanki wody gazowanej
1 jajko

Składniki miksujemy i odstawiamy na pół godziny. Ciasto zgęstnieje, więc w zależności od tego czy chcecie naleśniki(dodajcie wody) a jeśli placki to zabieramy się do smażenia na patelni bez tłuszczu.


1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń