Rzodkiewka jest popularnym warzywem
rzepowatym. Stanowi odmianę rzodkwi zwyczajnej. 100 gramów rzodkiewki to
zaledwie 20 kilokalorii, natomiast jedna rzodkiewka to niecałe 2
kalorie.
Składniki odżywcze
Rzodkiewka zawiera witaminy: A, C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo oraz związki bioaktywne: glikozydy, olejki eteryczne.
LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI
polecana dla:
- osobom zmagającym się z otyłością,
– wszystkim mającym problemy z wypadaniem włosów,
– ludziom z osłabioną odpornością,
Rzodkiewka ma działanie:– wszystkim mającym problemy z wypadaniem włosów,
– ludziom z osłabioną odpornością,
– żółciopędne i żółciotwórcze,
– przeciwbakteryjne,
– krwiotwórcze,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwzapalne,
– pobudza procesy trawienne,
– usprawnia pracę układu odpornościowego,
– reguluje florę bakteryjną jelit,
– poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
Rzodkiewka w kuchni
Te pikantne warzywo nadaje się jako lekkostrawna przekąska, oprócz tego możemy przyrządzić ją w kuchni na wiele różnych sposobów: na surowo, w wersji gotowanej lub marynowanej.
Rzodkiewka jest znakomitym dodatkiem do surówek lub bardzo prostych
sałatek, w których zajmuje główną rolę (rzodkiewka + szczypiorek +
ulubiony zimnotłoczony olej lub śmietana). Na pewno też wielu z nas zna
smak pysznego twarożku z rzodkiewką.
Liście młodej rzodkiewki są bogate w witaminy i składniki mineralne – idealnie nadają się do sałatek.
Zastosowanie kosmetyczne
Związki zawarte w rzodkiewce mają
dobroczynny wpływ na skórę głowy, gdyż zapobiegają łupieżowi. Toniki
zawierające sok z rzodkiewki pomagają ograniczyć wypadanie włosów.
Rzodkiewkę wykorzystuje się także do produkcji preparatów kosmetycznych
pielęgnujących skórę twarzy – dzięki nim skóra staje się jaśniejsza.
Przeciwwskazania
Mimo niewątpliwych korzyści zdrowotnych, rzodkiewki nie powinny jeść osoby z problemami żołądka i dwunastnicy oraz osoby ze schorzeniami serca i nerekŹródło: „Warzywa. Bogactwo witamin”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz