Składnik:
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 pęczki botwiny
- 0,5 pęczka kopru
- słodka śmietanka
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier
Botwinę i koperek umyć i posiekać. Do gorącego wywaru wrzucić botwinę i ugotować. Doprawić tak by zupa miała słodko - słono - kwaśny smak. Wlać śmietankę (uważać by się nie zważyła). Posypać koperkiem.
Podawać z jajkiem i młodymi ziemniakami.
Botwina wartość odżywcza
To warzywo bardzo niskokaloryczne. 100 g
botwiny surowej zawiera około 20 kcal, natomiast ugotowanej niewiele
więcej bo 27 kcal. Botwinka to dobre źródło minerałów takich jak magnez,
sód, mangan, żelazo, fluor, zawierają także kwas foliowy i witaminę C .
Witaminy te nie są jednak odporne na wysoką temperaturę stąd najlepiej
spożywać botwinę na surowo np. w formie soku, sałatki czy chłodnika.
Duża zawartość minerałów jest jedną z przyczyn częstego sięgania po to warzywo przez wegetarian.
Botwina właściwości zdrowotne
Sok z buraka zalecany jest osobom z anemią, zanikiem miesiączki. Pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz