Chlebek chrupki bezglutenowy- chrupiący i pyszny. Próbowałam kilku kombinacji i ostatecznie efekt końcowy naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył. Świetna
alternatywa dla drogiego i mało smacznego kupnego pieczywa chrupkiego
dla bezglutenowców. Szybki i prosty do wykonania więc polecam :)
SKŁADNIKI
200 g płatków jaglanych
200 g mąki gryczanej
100 g ziaren słonecznika
50 g ziaren siemienia lnianego
50 g ziaren sezamu
50 g ziaren amarantusa
350 ml wody
1 łyżeczka soli
PRZEPIS
W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem)
i piecz około 60 minut. Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z
piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem
do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5
minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący. Studź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz