Na targach i w warzywniakach zaczęła pojawiać się młoda fasolka szparagowa. Jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Młodą zajadam się codziennie- dla mnie jest pyszna bez dodatków. Zwyczajnie ugotowana na parze. To wystarczy :) Dziś jednak pokazuję wam fasolkę w sosie pieczarkowym. Doskonała jako dodatek do obiadu. Zapraszam do przepisu:)
PRZEPIS
1 kg fasolki szparagowej
300g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki słodkiej śmietanki do gotowania
Fasolkę obieramy i gotujemy na parze kilka minut alby była al'dente. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę siekamy w pióra. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Do patelni dodajemy cebulę i pieczarki lekko podsmażamy. Kiedy pieczarki puszczą sok zaczynamy dusić je do miękkości. Na koniec dodajemy kilka łyżek śmietany.
świetne danie:)
OdpowiedzUsuń