Fasolka szparagowa jest stosunkowo lekko strawna w porównaniu z innymi
fasolami, ma też mało kalorii. Zawiera błonnik, witaminę C, A, z grupy
B, a także żelazo potas, magnez oraz potas. Zawiera spore ilości kwasu
foliowego, tak potrzebnego kobietom w okresie ciąży. Świeże ziarna
fasolki szparagowej zawierają związek korzystnie wpływający na poziom
białek krwi. Naukowcy podejrzewają, że zmniejsza on szkodliwy wpływ
antybiotyków na funkcje życiowe. Dodatkowo fasolka zawiera związek
zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość
uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy. Ma on również
zdolność hamowania rozwoju raka piersi. Niestety fasolka powoduje
wzdęcia i zwiększa krzepliwość krwi. Ludzie otyli, cierpiący na
schorzenia układu pokarmowego powinni z niej zrezygnować. Polecana jest
za to dorastającej młodzieży, sportowcom oraz osobom pracującym
fizycznie.
Czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową ? Piszcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz