Składniki:
500 g mąki pszennej,
opakowanie suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
szklanka ciepłej wody,
1/3 szklanki oleju,
Sól
Farsz:
200 g soczewicy
1 cebula
2 marchewki,
Czosnek 5 ząbków,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 jajko,
sól, pieprz
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie
mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i
elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na godzinę.
Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno
posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy do
lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy jeszcze
około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek przyprawy.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat,
rozwałkować lekko posypując mąką. Z
ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy
roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sporą ilością ziół pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.
20 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyglądają bosko ! Porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pierogi, wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuń