Czarny ryż (znany również jako ryż fioletowy lub ryż "ryż
zakazany") - odmiana ryżu kleistego o charakterystycznym orzechowym
aromacie. Jego odmiany obejmują ale nie ograniczają się do
indonezyjskiego czarnego ryżu i tajskiego czarnego ryżu jaśminowego.
Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno ryżu czarnego ma więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego.
Czarny ryż posiada czarny kolor, zmieniający w głęboki fiolet się po
ugotowaniu. Swój ciemnofioletowy kolor zawdzięcza grupę związków
organicznych zwanych antocyjanami, które wpływają korzystnie na wzrok, układ krążenia oraz pamięć.
W starożytnych Chinach ziarna ryżu czarnego - uważane za najlepsze spożywane - były spożywane tylko przez cesarza. Dlatego też nazywa się go ryżem "zakazanym" - bo nie był dostępny dla ogółu społeczeństwa.
muszę spróbować takiego ryżu, pierwszy raz go widzę:)
OdpowiedzUsuń