niedziela, 4 maja 2014

Gulasz z polędwiczki z zieloną fasolką

Pyszna propozycja na niedzielny obiad. Polędwiczka wieprzowa świetnie nadaje się na delikatny gulasz. Dodatek pysznej młodej zielonej fasolki szparagowej nadaje koloru i lekkości temu daniu. Podajemy z ziemniakami czy pyzami.


PRZEPIS

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej,
1/2 łyżki masła klarowanego
25 dag mięsa wieprzowego (polędwiczka)
1 średnie cebula,
kilka łyżek śmietany do sosów 12%
sól i pieprz do smaku

Fasolką pozbawić końcówek i łyka. Dłuższe strąki przekroić na połowę. Mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, posolić i popieprzyć. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać masło. Wrzucić mięso i smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać cebulę. Nadal smażyć do jej zeszklenia. Całość zalać 200 ml wody, dodać fasolkę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 30 min). Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz