Pyszna propozycja na niedzielny obiad. Polędwiczka wieprzowa świetnie nadaje się na delikatny gulasz. Dodatek pysznej młodej zielonej fasolki szparagowej nadaje koloru i lekkości temu daniu. Podajemy z ziemniakami czy pyzami.
PRZEPIS
1/2 kg zielonej fasolki szparagowej,
1/2 łyżki masła klarowanego
25 dag mięsa wieprzowego (polędwiczka)
1 średnie cebula,
kilka łyżek śmietany do sosów 12%
sól i pieprz do smaku
Fasolką pozbawić końcówek i łyka. Dłuższe strąki przekroić na połowę.
Mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, posolić i popieprzyć. Cebulę
posiekać. W
rondlu rozgrzać masło. Wrzucić mięso i smażyć do uzyskania
lekko brązowego koloru. Dodać cebulę. Nadal smażyć do jej zeszklenia. Całość zalać 200 ml wody,
dodać fasolkę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 30 min).
Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz