SKŁADNIKI
Główka kapusty
2 szklanki ryżu
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
sól,pieprz
bulion
SOS
1 szklanka bulionu
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
3 łyżki mąki
natka pietruszki
Wykonanie:
W dużym garnku zagotować 3/4 garnka wody. Z kapusty wykroić głąb i włożyć kapustę do gorącej wody. Kiedy kapusta zmięknie oddzielamy liście. Z wystudzonych liści pościnać łyka i grubsze "żyły" uważając by nie podziurawić liści.
Farsz:
Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Odczekać aż wystygną i przełożyć do miski z ryżem. Do ryżu dołożyć mięso mielone i przeciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać do środka.
Na spód naczynia żaroodpornego położyć kilka liści kapusty, tak by przykryć dno. Na liściach układać zawinięte gołąbki. Zalać bulionem. Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Gołąbki w zamkniętym naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika na najnizszy poziom i zapiekać w temperaturze 180 - 200 stopni około 1 godziny i 30 minut. Po tym czasie należy nakłuć gołąbka widelcem. Jeśli kapusta jest miękka, gołąbki są gotowe.
Sos
Do gorącego bulionu dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Mąkę rozpuścić w wodzie i dodać do sosu. Intensywnie pomieszać. Poczekać aż się zagotuje.
2 szklanki ryżu
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
sól,pieprz
bulion
SOS
1 szklanka bulionu
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
3 łyżki mąki
natka pietruszki
Wykonanie:
W dużym garnku zagotować 3/4 garnka wody. Z kapusty wykroić głąb i włożyć kapustę do gorącej wody. Kiedy kapusta zmięknie oddzielamy liście. Z wystudzonych liści pościnać łyka i grubsze "żyły" uważając by nie podziurawić liści.
Farsz:
Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Odczekać aż wystygną i przełożyć do miski z ryżem. Do ryżu dołożyć mięso mielone i przeciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać do środka.
Na spód naczynia żaroodpornego położyć kilka liści kapusty, tak by przykryć dno. Na liściach układać zawinięte gołąbki. Zalać bulionem. Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Gołąbki w zamkniętym naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika na najnizszy poziom i zapiekać w temperaturze 180 - 200 stopni około 1 godziny i 30 minut. Po tym czasie należy nakłuć gołąbka widelcem. Jeśli kapusta jest miękka, gołąbki są gotowe.
Sos
Do gorącego bulionu dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Mąkę rozpuścić w wodzie i dodać do sosu. Intensywnie pomieszać. Poczekać aż się zagotuje.
Uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie porwałam się na ich zrobienie, może w końcu się odważę ;-)
OdpowiedzUsuń