Dziś przepis na babeczki- mini paszteciki z soczewicy. Pełne zdrowych składników i bardzo wartościowe:)
Zapraszam do przygotowania :)
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 200g pieczarek
- 1 seler
- 1 marchew
- 2 jajka
- przyprawy: curry, papryka słodka,pietruszka
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- kilka ząbków czosnku, cebula
- garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyni
- Soczewicę namoczyć przez całą noc.
- Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
- Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
- Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
- Wszystko przełożyć do foremek na babeczki i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
- Całość piec około godziny w 180 stopniach.
świetny pomysł, ostatnio próbowałam kotlety z soczewicy i bardzo mi smakowały, wypróbuję babeczki, na pewno też są smaczne:)
OdpowiedzUsuń