Przepis zaczerpnięty stąd: http://gotuj.skutecznie.tv/2012/02/domowy-zolty-ser-smaczny-i-niskotluszczowy/
Składniki:
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 450-500g białego sera chudeg
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 jajko
- przyprawy (opcjonalnie), ja nic już nie dodawałam
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzewamy mleko do wrzenia.
- Ser rozgniatamy widelcem.
- Do gorącego mleka wrzucamy ser i mieszamy (dość często, żeby ser się nie spalił) na małym ogniu przez 25-30 minut.
- Odcedzamy ser przez sito i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy wystygnie wrzucamy do metalowej miski lub rondelka i mieszamy dokładnie z solą, jajkiem i sodą.
- Do większego garnka wlewamy wodę i wstawiamy na ogień.
- Na większy garnek kładziemy miskę/mniejszy rondelek z serem (tzw. kąpiel wodna).
- Ciągle mieszamy na małym ogniu, aż konsystencja sera stanie się jednolita.
- Następnie przekładamy do pojemnika (ugniatamy do spodu) , a gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz