Bardzo szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami. Możecie również przygotować małe ciasta (jak u mnie) które stanowią porcję od razu bez krojenia :) Posypane cukrem pudrem- poczułam się jak w lato kiedy to królują ciasta z owocami. Ja oczyszczam zamrażarkę z owoców przygotowując się do sezonu :) Do ciasta pasują również inne owoce, jeśli nie macie śliwek świetnie sprawdzą się również maliny, truskawki czy inne kwaskowe owoce. Polecam :)
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru ( u mnie ksylitol)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg śliwek
2. Włożyć do zamrażalnika na ok 15 min.
3.Ciasto rozłożyć na kwadratowej blaszce i wyrównać. Widelcem zrobić ,,dziurki"
4. Na ciasto ułożyć umyte i pokrojone śliwki.
5.Piec w piekarniku ok 45 min w 200 C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Zrobiłam z podwójnej ilości składników i był to mój cukiernicy wyrób. Muszę przyznać nieskromnie, że udany:) Bardzo dziękuję za smakowity przepis. Tigress
OdpowiedzUsuń