Dziś przepis na pyszne ciasto które koniecznie musicie wypróbować. Myślę, że dla niektórych jest napewno dobrze znane. Jednym słowem polecam! :)
Fale dunaju z gruszkami
Ciasto ucierane:
320 g mąki pszennej
150 g cukru
cukier wanilinowy
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
2 łyżki pełne ciemnego kakao
Masa budyniowa:
40 g budyniu w proszku o smaku waniliowym, bez cukru
500 ml mleka 3/2%
5- 6 łyżek cukru
250 g masła
5 dojrzałych, twardych gruszek
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodając po jednym jajku
na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłożyć do blaszki,ułożyć obrane i pokrojone gruszki.
Do reszty ciasta dodać kakao,wyłożyć na gruszki,piec w 190 st C
około 50-60 min.
Po upieczeniu wystudzić,na wystudzone ciasto wyłożyć krem.
Wykonanie kremu:
1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem,budyń wymieszać z mąką
ziemniaczaną rozrobić z resztą zimnego mleka wlać do gotującego mleka i
ugotować ,wystudzić.
Masło utrzeć mikserem,dodając po łyżce zimnego budyniu,cały
czas ucierać,na końcu dodać sok z cytryny. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz