Składniki
- 400 ml wody
- 3 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- por
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek(u mnie oliwa z bazylią)
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pokrojone
warzywa (paprykę skórką do góry). Pomidory posypujemy bazylią i
tymiankiem i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i
pieczemy przez około 30-40 minut. Po wyjęciu blaszki
czekamy aż warzywa ostygną. W tym czasie wstawiamy wodę, a cebulę kroimy
w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodając pół łyżeczki oliwy z
oliwek. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i wrzucamy wraz z
pomidorami i zeszkloną cebulą do wrzącej wody. Całość doprawiamy solą,
pieprzem i chilli. Gotujemy przez około 20 minut, później blendujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz