Do focacci nadaje się mąka pszenna przeznaczona na pizzę lub innej jakiej używacie (niestety nie próbowałam z mąką pełnoziarnistą, ale myślę że taka modyfikacja mogłaby zabić ten przepis). Dodałam standardowe dodatki (rozmaryn, oliwa z oliwek, kilka oliwek czarnych i posypana parmezanem). Ciepła prosto z piekarnika, chrupiąca i aromatyczna- pyszna.... :)
- 8 g suchych drożdży instant
- 100 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 szczypty soli
- parmezan do posypania
Z
podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by
podwoiło objętość.
Po
godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 40 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć oliwki, zioła, ser itp.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.
Wykonanie:
1. Do wody dodać połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Rozmieszać. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody i dodać do ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt).
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
4. Na blaszkę wlać 3-4 łyżki oliwy. Położyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Rozprowadzić ciasto palcami na blaszce. Polać łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami zrobić w niej charakterystyczne zagłębienia i ewentualnie ułożyć na wierzchu wybrane składniki.
6. Odstawić na kolejną godzinę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut. - See more at: http://kuchnia.it/przekaski/focaccia.aspx#sthash.DDMlSNcC.dpuf
1. Do wody dodać połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Rozmieszać. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody i dodać do ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt).
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
4. Na blaszkę wlać 3-4 łyżki oliwy. Położyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Rozprowadzić ciasto palcami na blaszce. Polać łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami zrobić w niej charakterystyczne zagłębienia i ewentualnie ułożyć na wierzchu wybrane składniki.
6. Odstawić na kolejną godzinę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut. - See more at: http://kuchnia.it/przekaski/focaccia.aspx#sthash.DDMlSNcC.dpuf
Wykonanie:
1. Do wody dodać połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Rozmieszać. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody i dodać do ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt).
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
4. Na blaszkę wlać 3-4 łyżki oliwy. Położyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Rozprowadzić ciasto palcami na blaszce. Polać łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami zrobić w niej charakterystyczne zagłębienia i ewentualnie ułożyć na wierzchu wybrane składniki.
6. Odstawić na kolejną godzinę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut. - See more at: http://kuchnia.it/przekaski/focaccia.aspx#sthash.DDMlSNcC.dpuf
1. Do wody dodać połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Rozmieszać. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody i dodać do ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt).
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
4. Na blaszkę wlać 3-4 łyżki oliwy. Położyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Rozprowadzić ciasto palcami na blaszce. Polać łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami zrobić w niej charakterystyczne zagłębienia i ewentualnie ułożyć na wierzchu wybrane składniki.
6. Odstawić na kolejną godzinę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut. - See more at: http://kuchnia.it/przekaski/focaccia.aspx#sthash.DDMlSNcC.dpuf
Pychotka!!
OdpowiedzUsuń