czwartek, 13 lutego 2014

Pieczony pstrąg




Pieczony pstrąg to pyszna i zdrowa propozycja na obiad. Na dodatek pstrąg należy do jednej z najzdrowszych ryb. Nie jest też drogi i łatwo dostępny (świeży dostępny nawet z dyskontach:), po inne świeże ryby musimy wybrać się do sklepu rybnego- ja przynajmniej nie ryzykuję zakupu niektórych ryb w marketach. Natomiast pstrąg wpada do koszyka bardzo często ;) Czy wy macie jakieś sprawdzone i inne przepisy na przygotowanie tej rybki ? :) Zapraszam na kilka informacji o tej wartościowej rybce oraz na przepis :)


Pstrąg tęczowy, świeży - tabela kalorii


Wartości odżywcze w 100 g produktu
Kilokalorie 160 kcal
Białko 18.6 g
Tłuszcze 9.6 g
Węglowodany 0 g                 
 
 
Najczęściej spożywamy go pieczonego w całości (dotyczy to ryb nie przekraczających 250g) lub faszerowanego. Pstrągi możemy grillować oraz smażyć w panierce na głębokim tłuszczu. Doskonale nadają się także do wędzenia (są wówczas soczyste i jędrne). Mięso pstrąga jest jasnoróżowe, średnio tłuste (2-5%), mało ościste i delikatne. Pstrąga doprawiamy ziołami prowansalskimi, koperkiem i sokiem z cytryny. Dla wyostrzenia smaku, możemy dodać goździki i ostrą paprykę.
 
Występowanie
Występuje w północnych akwenach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Sprowadzony został także do Australii i Nowej Zelandii. Zamieszkuje czyste, słodkie wody rzek górskich oraz niewielkie rzeki nizinne.
Pstrąg należy do rzędu łososiokształtnych, do rodziny łososiowatych.
 
Cechy charakterystyczne
Ciało pstrąga przypomina torpedę. Bardzo opływowy kształt pozwala mu na pokonanie silnych prądów rzecznych. Charakteryzuje się szeroką płetwą ogonową oraz różnorodnym ubarwieniem uwarunkowanym środowiskiem, w którym się znajduje. U młodych osobników występują duże, niebieskoszare plamy na bokach. Z wiekiem plamy te przyjmują postać małych, czerwonych i czarnych kropek. Pstrągi osiągają 20-40cm długości.




          

 
         




PRZEPIS

Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Do środka dodajemy łyżeczkę masła i skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąga układamy na foli i obkładamy warzywami: marchew, cukinia, cebula. Zwijamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pstrąga, rozgrzewamy piekarnik i pieczemy ok 25-30 min w 190 C.

 

 




Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor. Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-ktore-gatunki-ryb-warto-spozywac_37206.html

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor. Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-ktore-gatunki-ryb-warto-spozywac_37206.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz