Pieczony pstrąg to pyszna i zdrowa propozycja na obiad. Na dodatek pstrąg należy do jednej z najzdrowszych ryb. Nie jest też drogi i łatwo dostępny (świeży dostępny nawet z dyskontach:), po inne świeże ryby musimy wybrać się do sklepu rybnego- ja przynajmniej nie ryzykuję zakupu niektórych ryb w marketach. Natomiast pstrąg wpada do koszyka bardzo często ;) Czy wy macie jakieś sprawdzone i inne przepisy na przygotowanie tej rybki ? :) Zapraszam na kilka informacji o tej wartościowej rybce oraz na przepis :)
Pstrąg tęczowy, świeży - tabela kalorii
| ||||||||||||||||||||||||||||
Najczęściej spożywamy go pieczonego w
całości (dotyczy to ryb nie przekraczających 250g) lub faszerowanego.
Pstrągi możemy grillować oraz smażyć w panierce na głębokim tłuszczu.
Doskonale nadają się także do wędzenia (są wówczas soczyste i jędrne).
Mięso pstrąga jest jasnoróżowe, średnio tłuste (2-5%), mało ościste i
delikatne. Pstrąga doprawiamy ziołami prowansalskimi, koperkiem i sokiem
z cytryny. Dla wyostrzenia smaku, możemy dodać goździki i ostrą
paprykę.
Występowanie
Występuje w północnych akwenach
Europy, Azji i Ameryki Północnej. Sprowadzony został także do Australii i
Nowej Zelandii. Zamieszkuje czyste, słodkie wody rzek górskich oraz
niewielkie rzeki nizinne.
Pstrąg należy do rzędu łososiokształtnych, do rodziny łososiowatych.
Cechy charakterystyczne
Ciało pstrąga przypomina torpedę.
Bardzo opływowy kształt pozwala mu na pokonanie silnych prądów
rzecznych. Charakteryzuje się szeroką płetwą ogonową oraz różnorodnym
ubarwieniem uwarunkowanym środowiskiem, w którym się znajduje. U młodych
osobników występują duże, niebieskoszare plamy na bokach. Z wiekiem
plamy te przyjmują postać małych, czerwonych i czarnych kropek. Pstrągi
osiągają 20-40cm długości.
| ||||||||||||||||||||||||||||
PRZEPIS
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz