wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasto marchewkowe bez pieczenia

Ciasto marchewkowe zna chyba każdy. Dziś super opcja na pyszne zdrowe ciasto marchewkowe bez pieczenia. Łatwe i szybkie i jest to świetna odmiana dla tradycyjnych ciast pieczonych.


SKŁADNIKI
  • 300 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 100 g daktyli
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 garść orzechów ( u mnie laskowe)
  • cynamon
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

PRZEPIS
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. W tym czasie połączyć pozostałe składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, startą marchewkę oraz cynamon. Wymieszać. Dodać olej kokosowy płynny oraz miód i posiekane orzechy. Daktyle zblendować wraz z wodą. Dodać do masy. Całość wymieszać i przełożyć do formy i mocno docisnąć.  Odstawić do lodówki na kilka godzin. Można podać z dowolnym dżemem lub serkiem.