poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Wiosenna fit tarta z botwinką

Mamy wiosnę choć za oknem zimno i niewiele o niej nam przypomina. Ale całe szczęście może wprowadzić trochę wiosny na talerzu. Dziś przepis na fit pyszną tartę z botwinką i serem fetą. Możemy również użyć sera koziego. Polecam :)


SKŁADNIKI
150g mąki orkiszowej
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju kokosowego lub masła

pęczek botwinki
ser feta
jogurt naturalny 150g
jajko
sól i pieprz

PRZEPIS
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Botwinkę drobno kroimy i blanszujemy. Ser feta kruszymy i łączymy z botwinką, doprawiamy. Jogurt mieszamy z jajkiem i dodajemy do farszu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki okrągły placek. Wykładamy formę do tarty i podpiekamy ok 10 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Następnie wykładamy farsz i pieczemy jeszcze ok 30 minut. Podajemy z sałatką lub z jarmużem.