wtorek, 25 kwietnia 2017

Ulga dla brzucha- recenzja



Skrócona wersja praktycznych informacji z gruntownie opracowanych książek R. Chutkan "Dobre bakterie" i "Zdrowa lekkość brzucha". Podana w poręcznej formie leksykonowej, która pozwala na szybkie zapoznanie się z potencjalnymi przyczynami wzdęcia i kieruje w stronę praktycznych rozwiązań zidentyfikowanego problemu.
Począwszy od połykania powietrza po infekcje grzybiczne i inne przyczyny, każde wzdęcie ma jakiś powód. W niektórych sytuacjach wystarczają całkiem proste rozwiązania, na przykład zmiana leku przeciwkaszlowego, tak by nie zawierał kodeiny, drobne pobudzenie niedoczynności tarczycy lub wykrycie uczulenia na soję, przez które wypełniasz się gazami. Inne są bardziej złożone, na przykład doprowadzenie do naprawy uszkodzonej błony jelitowej, która utraciła szczelność, przywrócenie równowagi gatunkowej bakterii jelitowych lub przyspieszenie pasażu treści przez ospałą okrężnicę. Kluczem do usunięcia wzdęć na dobre jest rozumienie różnorakich czynników, które składają się na spowodowanie tej dolegliwości, oraz dysponowanie zestawem integratywnych rozwiązań, które są w stanie zaradzić tych problemom.





Na blogu znajdziecie już recenzje poprzednich książek autorki R. Chutkan któe również dotyczą tematu zdrowia jelit, wzdęć, lekkości brzucha. Autorka jest wybitną specjalistką w tym temacie, więc jeśli szukacie informacji dotyczących problemów jelitowych lub sami cierpicie na takie schorzenia, koniecznie sięgnijcie po ksiązki R. Chutkan. Pozycja to jest napisana w bardzo przystępny sposób, każdy z mini rozdziałów opisuje konkretną jedną chorobe któa może być przyczyną problemów jelitowych. Książkę możecie przeczytać ,,od deski do deski" lub konkretny wybrany rozdział który was interesuje. Polecam wam tę pozycję.

Każdy rozdział dotyczy konkretnego zagadnienia:

1  Aerofagia
2  Alergia na pszenicę
3 Alkohol
4  Anismus
5  Antybiotyki
6  Appendektomia – usunięcie wyrostka robaczkowego
7  Brzuszna tkanka tłuszczowa
8  Celiakia
9  Choroba Leśniowskiego-Crohna
10 | Choroby weneryczne
11 | Ciąża
12 | Ciąża ektopowa (pozamaciczna)
13 | Clostridium difficile
14 | Cukier
15 | Cukrzyca
16 | Depresja
17 | Dieta niskobłonnikowa
18 | Dieta wysokobłonnikowa
19 | Dominacja estrogenu
20 | Doustne środki antykoncepcyjne
21 | Dysbioza
22 | Endometrioza
23 | Gastropareza
24 | Giardie
25 | Helicobacter pylori
26 | Histerektomia
27 | Hormonalna terapia zastępcza
28 | Infekcja
29 | Infekcje dróg moczowych
30 | Jedzenie późno wieczorem
31 | Jelito nieszczelne
32 | Kandydoza
33 | Kodeina
34 | Kofeina
35 | Kolagenowe zapalenie okrężnicy
36 | Leki przeciwkwasowe
37 | Limfocytarne zapalenie okrężnicy
38 | Menopauza
39 | Menstruacja
40 | Mięso
41 | Mikroskopowe zapalenie okrężnicy
42 | Napoje dla sportowców
43 | Napoje gazowane
44 | Niedrożność jelit
45 | Niesteroidowe leki przeciwzapalne
46 | Nietolerancja glutenu
47 | Nietolerancja laktozy
48 | Nowotwór złośliwy
49 | Odwodnienie
50 | Operacja chirurgiczna
51 | Opiaty
52 | Palenie papierosów
53 | Pasożyty
54 | Pęcherzyk żółciowy
55 | Przerost bakteryjny jelita cienkiego
56 | Przerost drożdżaków
57 | Przetwory mleczne
58 | Przewlekła niedrożność rzekoma jelit
59 | Radioterapia
60 | Rak jajnika
61 | Rak macicy
62 | Rak trzustki
63 | Rak żołądka
64 | Rozdęcie okrężnicy
65 | Różnice anatomiczne
66 | Siedzący tryb życia
67 | Soja
68 | Sól
69 | Steroidy
70 | Stłuszczenie wątroby
71 | Stres
72 | Stwardnienie rozsiane
73 | Sztuczne słodziki
74 | Środki przeczyszczające
75 | Śródmiąższowe zapalenie pęcherza moczowego
76 | Tarczyca
77 | Tkanka bliznowata
78 | Tłusta żywność
79 | Torbiele jajników
80 | Uchyłek odbytnicy
81 | Uchyłkowatość okrężnicy
82 | Warzywa krzyżowe
83 | Włókniaki macicy
84 | Woda gazowana
85 | Wodobrzusze
86 | Wrzodziejące zapalenie okrężnicy
87 | Zaburzenia jedzenia
88 | Zaburzenia motoryki okrężnicy
89 | Zapalenie (ogólnie)
90 | Zapalenie narządów miednicy
91 | Zapalenie okrężnicy
92 | Zapalenie trzustki
93 | Zapalenie uchyłków
94 | Zapalenie wątroby
95 | Zaparcie
96 | Zespół jelita drażliwego
97 | Zespół wielotorbielowatych jajników
98 | Złe wchłanianie fruktozy
99 | Z-Pak
100| Żywność modyfikowana genetycznie
101| Żywność przetworzona