środa, 8 czerwca 2016

Zupa z botwinki

Sezon na botwinkę w pełni, na targu możemy kupić piękne młode pęczki z których ugotujemy taką pyszną zupę.


SKŁADNIKI
  • pęczek młodej botwinki
  • młode ziemniaki
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pęczek koperku
  • wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
PRZEPIS 
Bulion warzywny podgrzać, najlepiej przygotować już wcześniej. Na łyżce oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Obieramy buraczki i drobno kroimy, liście botwinki też drobno kroimy. Do gorącego bulionu dodajemy cebulę z czosnkiem, obrane i pokrojone ziemniaki marchewkę oraz buraki, dodajemy sól i pieprz. Gotujmy ok 15-20 minut do miękkości buraków i ziemniaków. Dodajemy posiekane liście botwinki i gotujeme jeszcze ok 5 minut.