czwartek, 9 czerwca 2016

Gulasz warzywny z cieciorką

Gulasz to tradycyjna mięsna potrwa- ja postanowiłam przygotować wersję z cieciorką warzywami oraz dużą ilością jarmuży i przypraw co nadało mu wyjątkowe smaku.


SKŁADNIKI
300g ugotowanej cieciorki
3 garście jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
pomidory 5 sztuk
cukinia
pieczarki
papryka czerwona
natka pietruszki
sól i pieprz
papryka wędzona
kminek
papryka słodka
olej rzepakowy

PRZEPIS
Pieczarki, paprykę i cukinię kroimy w plastry, jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w kostkę a czosnek w drobne paseczki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na łyżce oleju rzepakowego szklimy cebulę z czosnkiem. Kiedy będę szkliste dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię. Smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory, dusimy kolejne kilka minut. Następnie dodajemy jarmuż i wszystkie przyprawy. Dusimy ok 10 minut  i dodajemy cieciorkę i posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kaszą czy pełnoziarnistym ryżem.