piątek, 20 maja 2016

Chleb z samej gryki

Pyszny chleb z kaszy gryczanej białej bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Czy to mozliwe ? Tak i na dodatek taki chleb jest pyszny i zdrowy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ja dodatkowo dodałam pestki dyni, sezamu i słonecznika.


SKŁADNIKI
500g kaszy gryczanej białej
woda
sól
pestki dyni, sezam, słonecznik

PRZEPIS
Kaszę gryczaną przekładamy do dużego naczynia, zalewamy wodą tak aby ok 2 cm była nad kaszą. Odstawiamy na 24. Następnie mieszamy i dodajemy szklankę wody. Odstawiamy na kolejne 24 godziny. Po tym czasie kasza powinna skiełkować. Odlewamy nadmiar wody  wraz z pianą jaka mogła się utworzyć. Resztę blandujemy na gładką masę. Dodajemy sól i ziarna. Przekładamy do keksówki i odstawiamy w dość ciepłe miejsce na 12 godzin. Następnie pieczemy ok 50 minut w 180C.