piątek, 22 kwietnia 2016

Cieciorkowy chleb z czarnuszką (bezglutenowy)

Pyszny chleb bezglutenowy- zdecydowanie mój faworyt. Nie jest suchy, nie kruszy się i smakuje wyśmienicie. Zachowuje świeżość kilka dnia co w przypadku chlebów bezglutenowych jest wyjątkiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki (keksówka 22 cm.):
  • 150 g. mąki z ciecierzycy
  • 100 g. mąki ryżowej
  • 80 g. mąki z tapioki
  • 20 g. mąki kukurydzianej
  • 350 ml. ciepłej wody
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 7 g. suchych drożdży
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czarnuszki + do posypania
Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Ciasto urośnie dwukrotnie.
Pieczemy w 180°C przez 30 minut.