piątek, 18 marca 2016

Pasztet warzywny

Pasztet idealny na święta Wielkanocne. Zdrowy pasztet z warzy, bez mięsa i z dodatkiem kaszy jaglanej.  Warzywa możecie wykorzystać z rosołu lub takie które zalegają wam nie wykorzystane. Pasztet jest pyszny tylko pamiętajmy o dodaniu ziół i przypraw.

SKŁADNIKI
5 marchewek
3 pietruszki
1 seler
cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
szklaka ugotowaej kaszy jaglanej
koperek i natka pietruszki
sól i pieprz
papryka wędzona
chili
zioła prowansalskie

PRZEPIS
Warzywa gotujmemy na parze (marchew, seler i pietruszka). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oleju. Cukinię trzemy a grubych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru soku. Koperk i pietruszkę siekamy. Ugotowae warzywa bledujemy nie całkiem gładko, dodajemy cukinię, cebulę z czosnkiem, przyprawy koperek i pietruszkę. Dodajemy ugotowaą kaszę jaglaną i jajka. Mieszamy całość i przekładamy do formy. Pieczemy godzię w 180C.