poniedziałek, 21 marca 2016

Kopytka jaglane

Polskie klasyczne kopytka czy leniwe zna każdy- smak dzicistwa. Podane z masłem i cukrem lub z cynamonem to wspomnienie z najmłodszych lat. Dziś przygotowałam kluski w zdrowszej wersji. Bezglutenowe oraz bez dodatku białego cukru a równie pyszne. Szybkie i łatwe :)

SKŁADNIKI
kasza jaglana – 200 g
mleko – 250 ml
jajko – 2 szt
masło – 1 łyżeczka
mąka ziemiaczana – 100 g


PRZEPIS
Kaszę gotujemy w mleku (możemy również w wodzie). Odstawiamy do ostygięcia, dodajemy jajka i bledujemy na gładko. Dodajemy łyżeczkę masła i mąkę ziemiaczaną. Z ciasta formujemy wałeczki, kroimy małe kopytka. Gotujemy ok 2 minuty. Ja podałam z cynamonem.