czwartek, 10 marca 2016

Gulasz sojowy z jarmużem

Gulasz bez mięsa to ciekawa i smacza alternatywa dla tradycyjnej mięsnej potrawy. Wykorzystałam jarmuż który ma dość twarde liście dzięki czemu zachowują strukturę podczas duszenia. Aromatyczne przyprawy nadają smaku i charakteru, możecie podać z kaszą czy ryżem.

SKŁADNIKI
passata pomidorowa
1 cebula
150 g jarmużu
100g kostki sojowej BIO (lub granulatu sojowego)
1 łyżka oleju rzepakowego
plastry grilowanego bakłażana i papryki
sól i pieprz
kumin
sezam prażony
wędzona papyka

PRZEPIS
Bakłażana i paprykę kroimy w plastry i grilujemy na suchej patelni. Odstawiamy. Na łyżce oleju szklimy cebulę, dodajemy jarmuż oraz passatę pomidorową. Kiedy całość się zagotuje, dodajemy graulat sojowy oraz przyprawy. Dusimy ok 10 miut. Dodjemy plastry bakłażana i papryki oraz prażony sezam. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem.