czwartek, 4 lutego 2016

Nie tłusty czwartek czyli zdrowe pączki

Dziś tłusty czwartek- podobno jak głosi legenda możemy jeść pączki do woli bez wyrzutów sumienia. Jednak czy napewno ? Zgodnie z tradycja ja napewno skuszę się na jednego pysznego pączka ze sprawdzonej piekarni. Odradzam wszytskim zakupu pączków z marketów któych skład ciągnie się w nieskończoność. Jeśli sami nie przygotowujecie pączków znajdzcie prawdziwe pączki z dobrej cukierni. Ale zachęcam was do przygotowania pączków w domu- nie, nie smażymy a pieczemy w piekraniku. Są pyszne, o niebo zdrowsze niż tradycyjne i zapewne nie pójdą nam ,,w boczki".

Smacznego !

SKŁADNIKI
szklanka mąki orkiszowej 120g 
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • łyżeczka cukru 5 g
  • miód
  • domowa konfitura
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Nasepnie ciasto przekładamy na stolnice i formujemy na grubośc ok 1 ccm, wycinamy koła. Na każde kółko nałóż konfiturę i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.