Smacznego !
SKŁADNIKI
szklanka mąki orkiszowej 120g
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka
- jajko
- łyżeczka cukru 5 g
- miód
- domowa konfitura
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Nasepnie ciasto przekładamy na stolnice i formujemy na grubośc ok 1 ccm, wycinamy koła. Na każde kółko nałóż konfiturę i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz