poniedziałek, 1 lutego 2016

Nadziane bułeczki

Bułeczki z pysznym wytrawnym nadzieiem. Połącznie pieczarek i soczewicy oraz wielu ziół i przypraw.
Pysze świeże ciepłe bułęczki idealne na szybką przkąskę w trasie.

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 ml letniego mleka
  • 50 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych 
  • sezam do posypaia
farsz:
pieczarki
cebula
soczewica
sól i pieprz
zioła

PRZEPIS
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, ddodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać olej. Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). arsz przygotować z ugotowaej soczewicy i duszoych pieczarek i cebuli, Po tym czasie ciasto podzielić małe części. Każdą część lekko rozwałkować na koło. Kłaść nadzienie zlepić razem,  następnie układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.