Pysze świeże ciepłe bułęczki idealne na szybką przkąskę w trasie.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 ml letniego mleka
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży suchych
- sezam do posypaia
pieczarki
cebula
soczewica
sól i pieprz
zioła
PRZEPIS
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, ddodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać olej. Wyrobić
ciasto i uformować z
niego kulę i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). arsz przygotować z ugotowaej soczewicy i duszoych pieczarek i cebuli, Po tym czasie ciasto podzielić małe części. Każdą część lekko rozwałkować na koło. Kłaść nadzienie zlepić
razem, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia
objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz