czwartek, 7 stycznia 2016

Pieczone knedelki cynamonowo-dyniowe

Eksperyment na pieczone knedelki uważam za udany. Słodkie, miękkie z korzyennym aromatem cynamonu oraz pieknym kolorem pieczonej dyni. Super smakują na ciepło i zimno. Można przygotować również farsz i zrobić takie knedelki nadziewane. Ja dziś przedstawię przepis podstawowy. Polecam! :)

SKŁADNIKI
- ziemniaki: 300 g
- mąka orkiszowa 100 g
- mąka ziemniaczania: 10 g
- 1 jajko
- puree z pieczonej dynii kilka łyżek
- masło do smarowania: 1 łyżka
- miód
- cynamon,: 1 łyżeczka

PRZEPIS
 Ugotowane ziemniaki  łączymy z jajkiem, puree dyniowym, miodem, mąką i cynamonem. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt gęste dodajemy puree lub trochę wody. Formujemy knedelki i układamy na blaszce. Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cynamonem. Pieczemy ok 30 min w 180C. Możemy zrobić takie knedelki z nadzieniem owocowym czy twarogowym.