sobota, 9 stycznia 2016

Ciasto z mielonych orzechów laskowych

Pyszne ciasto bez białej mąki, w zamian mielone orzechy laskowe(możemy urzyć innych orzechów, np.włoskich) które świetnie sprawdzają się zamiennie z mąką w wypiekach. Smakuje świetnie orzechowo, lekko słodkie z polewą z gorzkiej czekolady. Idealna słodycz i ciasto na podwieczorek.


SKŁADNIKI
200 g orzechow laskowych bez skorki
3 jajka
100 g ksylitolu
100 g roztopionego oleju kokosowego
gorzka czekolada na polewę

PRZEPIS
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Orzechy zmielic w malakserze tak drobno, jak sie da. Jesli beda wilgotne, warto zostawic je na pol godziny na blasze do pieczenia, by przeschly.
Oddzielic zoltka od bialek. Do zoltek dodac ksylitol i ubijac mikserem na jasna, puszysta mase. Stopniowo dodawac roztopione maslo, a nastepnie wmieszac orzechy. Bialka ubic na sztywna piane i dodawac je do orzechowej masy. Przelozyc do formy i piec przez 50-60. Po ostudzeniu polać gorzką czekoladą.