Pyszne ciasto bez białej mąki, w zamian mielone orzechy laskowe(możemy urzyć innych orzechów, np.włoskich) które świetnie sprawdzają się zamiennie z mąką w wypiekach. Smakuje świetnie orzechowo, lekko słodkie z polewą z gorzkiej czekolady. Idealna słodycz i ciasto na podwieczorek.
SKŁADNIKI
200 g orzechow laskowych bez skorki
3 jajka
100 g ksylitolu
100 g roztopionego oleju kokosowego
gorzka czekolada na polewę
PRZEPIS
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Orzechy zmielic w malakserze tak drobno, jak sie da. Jesli
beda wilgotne, warto zostawic je na pol godziny na blasze do pieczenia,
by przeschly.
Oddzielic zoltka od bialek. Do zoltek dodac ksylitol i ubijac mikserem na
jasna, puszysta mase. Stopniowo dodawac roztopione
maslo, a nastepnie wmieszac orzechy.
Bialka ubic na sztywna piane i dodawac je do orzechowej masy. Przelozyc do formy i piec przez 50-60. Po ostudzeniu polać gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz