niedziela, 10 stycznia 2016

Domowa pizza na razowym spodzie

Jeśli pizza to tylko domowa, zdrowa z mąki pełnoziarnistej i dobrej jakości dodatkami. Pyszna!

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pełnoziarnistek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatki np. szynka, ser mozarella, warzywa
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie mąkę mieszamy z solą, a następnie dodajemy przygotowany rozczyn z drożdży, oliwę i pozostałe 100 ml wody. Przez ok. 10 minut zagniatamy ciasto a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatki. Wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 220 C z opcją grzania dolnej grzałki) i pieczemy przez około 15 min.