piątek, 4 grudnia 2015

Rurki z kremem

Dziś coś mniej dietetycznego ale w lepszej zdrowszej wersji. Cukier zamieniłam na ksylitol, mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą a masło na olej kokosowy. Wyszły Pyszne! Krem przygotowałam z serka białego wymieszanego z miodem. Nakładałam krem przed samym podaniem aby rurki nie straciły kruchości.

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 200 g oleju kokosowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek ksylitolu
  • 3 żółtka
Wszystkie składniki trzeba zagnieść i schłodzić w lodówce. Wałkować na grubość 2-3mm . Kroimy podłużne paseczki o szerokości 1,5 cm. Na metalową foremkę zawija się je zaczynając od węższej części do szerszej, tak aby częściowo na siebie nachodziły. Nawinięte rurki z ciastem obsypuję ksylitolem. Ułożyć na papierze do pieczenia obsypaną częścią do góry. W piekarniku powinny się piec do momentu wyraźnego zarumienienia, ok 15 min w temp 180st.