Dziś coś mniej dietetycznego ale w lepszej zdrowszej wersji. Cukier zamieniłam na ksylitol, mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą a masło na olej kokosowy. Wyszły Pyszne! Krem przygotowałam z serka białego wymieszanego z miodem. Nakładałam krem przed samym podaniem aby rurki nie straciły kruchości.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 200 g oleju kokosowego
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- kilka łyżek ksylitolu
- 3 żółtka
Wszystkie
składniki trzeba zagnieść i schłodzić w lodówce. Wałkować na grubość
2-3mm . Kroimy podłużne paseczki o
szerokości 1,5 cm. Na metalową foremkę zawija się je zaczynając od
węższej części do szerszej, tak aby częściowo na siebie nachodziły. Nawinięte rurki z ciastem obsypuję ksylitolem. Ułożyć na papierze do pieczenia obsypaną częścią
do góry. W piekarniku powinny się piec do momentu wyraźnego zarumienienia, ok 15 min w temp 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz