sobota, 19 grudnia 2015

Krakersy dyniowe

Zdrowe chrupiące krakersy? Tak! :) Polecam ten przepis, krakersy są chrupkie, aromatyczny, dość pikante za sprawą papryczki chili. Idealne!

Składniki:

1,5 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanka mleka sojowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki grubej soli + do posypania na wierzchu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka suszonego chilli ( w płatkach)
siekany rozmaryn
czarny sezam

PRZEPIS
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą z puree dyniowym, mlekiem sojowym, olejem kokosowym oraz przyprawami. Zagniatamy cisto. Rozwałkować najcieniej jak to możliwe. Pokroić w małe kwadraciki lub dowolne kształty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C na około 20 - 25 minut.