niedziela, 15 listopada 2015

Owsiana szaroltka z budyniem

Zdrowa wersja szarlotki- dużo jabłek, płatki owsiane, miód. Bez cukru i tłuszczu. Do tego pyszna mleczna masa budyniowa. Idealny zdrowy deser na weekend. Pomimo ponurej pogody miłego dnia- odpoczywajcie i ładujcie energię na kolejny tydzień :)

SKŁADNIKI
150g płatków owsianych
3 łyżki miodu
150 ml napoju  ALPRO
1 jajko
4 jabłka
2 łyżki mąki kukurydzianej
masa budyniowa:
500 ml napoju ALPRO
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu
cynamon

PRZEPIS
Płatki łączymy z jajkiem, miodem, napojem ALPRO, mąką kukurydzianą. Jabłka tarkujemy na dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Pieczemy ok 15 min w 180C. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Napój alpro 400 ml podgrzewamy z cynamonem i ksylitolem. Do 100 ml napoju dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zagotowujemy i odstawiamy. Kiedy wyjmiemy ciasto, przekładamy na nie masę budyniową i dalej pieczemy ok 30 min.