czwartek, 12 listopada 2015

Dyniowy chleb bezglutenowy

Przepis na szybki chleb bezglutenowy- piękny kolor zawdzięcza dyni oraz mące kukurydzianej. Warto wykorzystać dynię, którą jeszcze możemy kupić na warzywnych straganach. Chleb jest dość wilgotny, ale jak większość chlebów bezglutenowych smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu.

inspiracja

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 300 g puree z dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml napoju ALPRO  http://www.alpro.com/pl 
PRZEPIS

  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, drożdże i sól. Wlewamy napój ALPRO i mieszamy do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne (ok. 2 minuty).
  2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h.
  3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut.
  4. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce