środa, 26 sierpnia 2015

Pierś z kurczaka z kurkami w sosie

PROPOZYCJA NA DZISIEJSZY OBIAD- MOŻEMY PODAĆ ZARÓWNO Z ZIEMNIAKAMI, KASZĄ, RYŻEM CZY MAKARONEM. SEZON NA KURKI JEST KRÓTKI, KORZYSTAJMY WIĘC Z NIEGO PRZYGOTOWUJĄC TAK PYSZNE I ŁATWE DANIA.

SKŁADNIKI
2 piersi z kury
2-2,5 szklanki kurek
1 szklanka mleka
150 ml jogurtu naturalnego gęstego
2-3 cebule
1 łyzka masła
3 olej rzpakowy
sól, pieprz
świeża pietruszka

Kurki czyścimy, zalewamy mlekiem z woda 1:1. gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.
Cebule siekamy. Rozpuszczamy w garnku olej rzepakowy dodajemy cebulę i kurki. Smażymy aż cebula się zeszkli. Piersi z kury przekrawamy wzdłuż na 2 części (uprzednio oczyszczamy, myjemy) obsmażamy na masełku po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, dodajemy kurki z cebulą, mleko, jogurt. Dusimy całość około 10 minut. Posypujemy natką pietruszki.