środa, 26 sierpnia 2015

Najzdrowsze chrupiące krakersy z ziarnami

Pyszne, zdrowe przekąski- samodzielnie przygotowane mogą być zdrową alteratywą dla dla sklepowych gotwców. Polecam ten przepis, jest łatwy i szybki w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie!

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki z ciecierzycy (surowej)
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka otrębów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sezam do posypania



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą i wszystkie przyprawy. W małej miseczce roztrzepujemy jajko, po czym dolewamy je do suchej masy. Dodajemy również oliwę z oliwek i wodę. Wodę najlepiej jest dodawać stopniowo. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy je w kule. Następnie podsypując lekko blat mąką, cienko rozwałkowujemy porcję ciasta. Kroimy radełkiem lub nożem na prostokąty pożądanej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy je przez około 15 minut, na złoto-brązowy kolor.